Δικαστική Συμπαράσταση

Δικαστική Συμπαράσταση

Στην διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας υπάγεται και η διαδικασία θέσης σε δικαστική συμπαράσταση όπως προβλέπεται στα άρθρο 801-806 ΚΠολΔ. 

Το δικηγορικό γραφείο της Ελευθερίας Ανδριανοπούλου αναλαμβάνει την υποβολή αιτήσεων δικαστικής συμπαράστασης και την διενέργεια του συνακόλουθου δικαστηρίου κατοχυρώνοντας το συμφέρον και το όφελος του προσώπου που χρήσει δικαστικής συμπαράστασης.

Ο νομοθέτης εισάγει στις διατάξεις του Αστικού Κώδικα την διαδικασία της δικαστικής συμπαράστασης προκειμένου να προστατεύσει ανθρώπους που είτε λόγω κάποιων ψυχοδιανοητικών προβλημάτων ή σωματικών προβλημάτων ή χαρακτηρολογικών προβλημάτων είτε λόγω τοξικομανίας και αλκοολισμού είναι δικαιοπρακτικά ανίκανοι και δεν δύνανται να φροντίζουν τον εαυτό τους και να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους προβαίνοντας έγκυρα σε ορισμένες ή σε όλες τις δικαιοπραξίες.

Πρόσωπα που υποβάλλονται σε δικαστική συμπαράσταση

Συγκεκριμένα ορίζεται στο άρθρο 1666 Α.Κ. ότι  “Σε δικαστική συμπαράσταση υποβάλλεται ο ενήλικος: 1. Όταν λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας αδυνατεί εν όλω ή εν μέρει να φροντίζει μόνος για τις υποθέσεις του 2. όταν, λόγω ασωτίας, τοξικομανίας ή αλκοολισμού, εκθέτει στον κίνδυνο της στέρησης τον εαυτό του, το σύζυγό του, τους κατιόντες του ή τους ανιόντες του. 

Ο ανήλικος, που βρίσκεται υπό γονική μέριμνα ή επιτροπεία, μπορεί να υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση, αν συντρέχουν οι όροι της, κατά το τελευταίο έτος της ανηλικότητας. Τα αποτελέσματα της υποβολής σε δικαστική συμπαράσταση αρχίζουν, αφότου ο ανήλικος ενηλικιωθεί.”

Διαδικασία υποβολής σε δικαστική συμπαράσταση

Στο άρθρο 1667 ΑΚ ορίζεται ότι η διαδικασία εκκινεί ύστερα από αίτηση ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου

 1) του ίδιου του πάσχοντος ή

 2) του συζύγου του σε περίπτωση έγγαμης συμβίωσης ή 

 3) των γονέων του ή

 4) των τέκνων του

 5) του εισαγγελέα ή

 6) αυτεπαγγέλτως

ενώ όταν το πρόσωπο πάσχει αποκλειστικά από σωματική αναπηρία, το δικαστήριο αποφασίζει ύστερα από αίτηση του ιδίου του πάσχοντος.

Ποιος διορίζεται δικαστικός συμπαραστάτης

Σύμφωνα με το άρθρο 1669 ΑΚ “Το δικαστήριο διορίζει δικαστικό συμπαραστάτη το φυσικό πρόσωπο που έχει προτείνει αυτός τον οποίο αφορά το μέτρο, εφόσον ο τελευταίος έχει συμπληρώσει το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας του και το προτεινόμενο πρόσωπο κρίνεται κατάλληλο και μπορεί κατά το νόμο να διορισθεί. Αν αυτός που χρειάζεται τη συμπαράσταση δεν προτείνει κανέναν ή αν εκείνος που προτάθηκε δεν κρίνεται κατάλληλος, το δικαστήριο επιλέγει ελεύθερα αυτόν που κρίνει περισσότερο κατάλληλο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού λάβει υπόψη του την τυχόν εκφρασμένη βούληση του συμπαραστατέου, να αποκλεισθεί συγκεκριμένο πρόσωπο, τους δεσμούς του με τους συγγενείς του ή άλλα πρόσωπα και ιδίως με τους γονείς του, τα τέκνα του και το σύζυγό του, καθώς και τον κίνδυνο από την τυχόν υφιστάμενη αντίθεση συμφερόντων ανάμεσα στον συμπαραστατέο και σ’ αυτόν που πρόκειται να διορισθεί.”

Υπηρεσία Ταχείας Απάντησης

Εντός 24 ωρών από τη στιγμή που θα έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας, η δικηγόρος Κα Ανδριανοπούλου Ελευθερία θα επικοινωνήσει μαζί σας ώστε να λάβει ένα συνοπτικό ιστορικό της υπόθεσής σας και να προγραμματίσει μαζί σας συνάντηση είτε δια ζώσης, είτε  μέσω βιντεοκλήσης. 

elGreek