Το εμπορικό σήμα είναι κάθε σημείο, το οποίο διακρίνει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας επιχείρησης από τα αντίστοιχα άλλων επιχειρήσεων εξασφαλίζοντας αφενός την αναγνωρισιμότητα της επιχείρησης στο ευρύ κοινό και αφετέρου την διαφοροποίησή της από ανταγωνιστές της.
Κάθε επιχείρηση δέον να προβαίνει στην κατοχύρωση του εμπορικού της σήματος καθώς με αυτόν το τρόπο παρέχεται το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αυτού ήτοι παρέχεται απόλυτο δικαίωμα να το αναγράφει στα προϊόντα της και σε κάθε έντυπο υλικό και ηλεκτρονικό μέσο καθώς και να χαρακτηρίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της απαγορεύοντας, ταυτόχρονα, την χρήση του εν λόγω εμπορικού σήματος για τα ίδια προϊόντα ή υπηρεσίες από οποιονδήποτε τρίτο.
Η εν λόγω προστασία μπορεί να παρασχεθεί ειτε σε εθνικό επίπεδο (εθνικό σήμα), είτε σε ευρωπαϊκό (ευρωπαϊκό σήμα) είτε σε διεθνές (διεθνές σήμα) αναλόγως της τοπικού πεδίου δραστηριοποίησης της επιχείρησης.
Το εθνικό σήμα ορίζεται ως το δικαίωμα που απονέμεται από τη Διεύθυνση Σημάτων ή τα Διοικητικά Δικαστήρια, σύμφωνα με τον ν. 4679/2020, ρυθμίζεται από αυτόν και παράγει αποτελέσματα στην Ελληνική Επικράτεια.
Το εθνικό σήμα μπορεί να αποτελείται από οποιαδήποτε σημεία, ιδίως από λέξεις, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος προσώπων, ή από σχέδια, γράμματα, αριθμούς, χρώματα, το σχήμα του προϊόντος ή τη συσκευασία του προϊόντος, ή από ήχους, υπό την προϋπόθεση ότι τα σημεία αυτά:
Το δικαίωμα στο σήμα σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 4679/2020 αποκτάται με την καταχώρησή του στο μητρώο. Η καταχώρηση ορίζεται ως η οριστική εγγραφή της δήλωσης κατάθεσης σήματος στο Μητρώο Σημάτων μετά την εξέταση των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων που θέτει ο Ν. 4679/2020 με την οποία γεννάται το δικαίωμα στο εθνικό σήμα.
Για την καταχώρηση του εμπορικού σήματος ακολουθείται μία τυπική διαδικασία η οποία περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
Τα είδη σημάτων που μπορούν να κατοχυρωθούν διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:
α) λεκτικό σήμα: συνίσταται αποκλειστικά από λέξεις, γράμματα, αριθμούς, άλλους κοινούς τυπογραφικούς χαρακτήρες ή συνδυασμό των παραπάνω, το σήμα αναπαρίσταται με τυποποιημένη γραμματοσειρά και διάταξη, χωρίς κάποιο γραφιστικό χαρακτηριστικό ή χρώμα,
β) απεικονιστικό σήμα: συνίσταται από μη τυποποιημένους χαρακτήρες, , στιλιστική απεικόνιση ή διάταξη, ή κάποιο γραφιστικό χαρακτηριστικό ή χρώμα ή αποκλειστικά από απεικονιστικά στοιχεία,
γ) σήμα τρισδιάστατου σχήματος: συνίσταται σε ή περιλαμβάνει τρισδιάστατο σχήμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών, της συσκευασίας και του προϊόντος αυτού καθαυτού ή της όψης τους,
δ) σήμα θέσης: συνίσταται στον συγκεκριμένο τρόπο τοποθέτησης ή επίθεσης του σήματος στο προϊόν,
ε) σήμα μοτίβου: συνίσταται αποκλειστικά σε ένα σύνολο στοιχείων τα οποία επαναλαμβάνονται κατά τακτό τρόπο
στ) σε περίπτωση σήματος συνιστάμενου σε χρώμα: (αα) μεμονωμένου χρώματος χωρίς περιγράμματα, (ββ) συνδυασμού χρωμάτων χωρίς περιγράμματα
ζ) ηχητικό σήμα: συνίσταται αποκλειστικά σε έναν ήχο ή συνδυασμό ήχων,
η) σήμα κίνησης: συνίσταται σε ή περιλαμβάνει μία κίνηση ή μεταβολή της θέσης των στοιχείων του σήματος,
θ) οπτικοακουστικό σήμα: συνίσταται σε ή περιλαμβάνει συνδυασμό εικόνας και ήχου,
ι) ολογραφικό σήμα: συνίσταται σε στοιχεία με ολογραφικά χαρακτηριστικά.
Το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει στον δικαιούχο του σήματος με μια αίτηση προστασία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). Η διαφορά με το εθνικό σήμα έγκειται μόνο στην τοπική έκταση προστασίας καθώς με το ευρωπαϊκο σήμα η επιχείρηση θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη έκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το εν λόγω δικαίωμα που απονέμεται από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) σύμφωνα με τον Κανονισμό 2017/1001/ΕΕ, ρυθμίζεται από αυτόν και παράγει αποτελέσματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχοντας ενιαίο χαρακτήρα σε όλα τα κράτη μέλη.
Ο νόμος 4679/2020 εφαρμόζεται, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, και στις αιτήσεις διεθνούς καταχώρισης οι οποίες έχουν κατατεθεί σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Μαδρίτης (1989) που τέθηκε σε εφαρμογή στην Ελλάδα στις 10/8/2000 και βασίζονται σε δήλωση κατάθεσης εθνικού σήματος ή σε καταχωρισμένο εθνικό σήμα ή στην καταχώριση σημάτων στο Διεθνές Μητρώο που τηρείται από το Διεθνές Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), η προστασία των οποίων έχει επεκταθεί και στην Ελληνική Επικράτεια.
Για την κατάθεση διεθνούς αίτησης στο Διεθνές Μητρώο, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Πρωτοκόλλου της Μαδρίτης, που βασίζεται σε δήλωση κατάθεσης εθνικού σήματος ή σε καταχωρισμένο εθνικό σήμα, πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
α) ο καταθέτης να έχει πραγματική και μόνιμη βιομηχανική ή εμπορική εγκατάσταση ή κατοικία στην Ελλάδα ή να έχει την ελληνική ιθαγένεια
β) ο καταθέτης να έχει καταθέσει δήλωση εθνικού σήματος ή να έχει καταχωρισμένο εθνικό σήμα στην Ελλάδα.
Η εν λόγω κατάθεση διεθνούς σήματος δεν συνεπάγεται την αυτοδίκαιη προστασία του παγκοσμίως αλλά μόνο σε εθνικό επίπεδο κάθε τρίτης χώρας που είναι μέλος της Συνθήκης της Μαδρίτης.
Το δικηγορικό γραφείο της Ελευθερίας Ανδριανοπούλου διεκπεραιώνει άμεσα την κατοχύρωση εμπορικού σήματος σε εθνικό, κοινοτικό ή διεθνές επίπεδο και διασφαλίζει πλήρως την επιχείρησή σας απέναντι σε κάθε κακόβουλη και ανταγωνιστική συμπεριφορά.
Εντός 24 ωρών από τη στιγμή που θα έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας, η δικηγόρος Κα Ανδριανοπούλου Ελευθερία θα επικοινωνήσει μαζί σας ώστε να λάβει ένα συνοπτικό ιστορικό της υπόθεσής σας και να προγραμματίσει μαζί σας συνάντηση είτε δια ζώσης, είτε μέσω βιντεοκλήσης.
Web design & development: smartgraphic | creative studio.